Kontaktna sočiva

 

kontakna_sočiva

Sve je veći broj ljudi koji se odlučuju na korekciju vida kontaktnim sočivima. Za kontaktna sočiva odlučuju se ne samo mlade osobe već i osobe srenjeg i starijeg doba jer  proizvođači sočiva stalno usavršavaju materijale za sočiva.

Prednosti kontaktnih sočiva su široko vidno polje, udobnost nošenja – više ne stvaraju osjećaj “stranog tela” u oku, jer su propustljiva za kiseonik pa tako ne ugrožavaju zdravlje rožnjače. Takođe, omogućuju dobar vid prilikom nošenja najrazličitijih sunčanih naočara, što je kod nosioca dioptrijskih naočara ograničeno.

Njihov relativni nedostatak je potreba stalnog održavanja higijene sočiva s ciljem sprečavanja upale oka i poboljšanja udobnosti nošenja. Kontaktna sočiva omogućavaju lakše bavljenje sportom, kao i različitim drugim hobijima.

 

Vrste kontaktnih sočiva


socivaMeka sočiva su kod pacijenata najpopularnija. Mogu ih nositi mala deca kao i jako stare osobe. Komfor je najvažnija karakteristika mekih sočiva. Tehnološkim inovacijama pojavili su se materijali koji su jako propustljivi za kiseonik što je od neprocenjive važnosti za zdravlje rožnjače.

1. Jednodnevna kontaktna sočiva

Namenjene su za nošenje tokom jednoga dana. Ujutro se stave u oko, a uveče izvade i bace. Sledećeg dana se koristi novi sterilni par sočiva. Oftalmolozi preporučuju jednodnevna kontaktna sočiva kao najbolji izbor među kontaktnim sočivima. Razlog tome je što se tokom jednoga dana na površini sočiva ne stignu stvoriti bakterije koje bi mogle uzrokovati komplikacije, za razliku od višenedeljnih kontaktnih lsočiva kod kojih ta mogućnost nije isključena, jer njihova čistoća zavisi od toga koliko ih pravilno čistimo.

2. Mesečna, tromesečna kontaktna sočiva

Nose se određeno vreme. Po isteku tog vremena, kontaktna sočiva treba  zameniti novima. Njihova prednost u odnosu na dnevna kontaktna sočiva samo je u ceni (jeftinija su).  Ova sočiva se svakog dana moraju čistiti sredstvima za meka kontaktna sočiva.


tzv. GAS PROPUSNA KONTAKTNA SOČIVA

Klasična tvrda sočiva izrađene su od PMMA materijala koji ne propušta kiseonik (Dk=0) i sve su manje u upotrebi. Svoje mesto ustupile su gaspropusnim (polutvrdim, eng. RGP – Rigid Gas permeable) kontaktnim sočivima. Materijali polutvrdih kontaktnih sočiva fleksibilniji su i propustljiviji  za kiseonik od materijala PMMA tvrdih sočiva.

Za razliku od tvrdih, polutvrda sočiva oblikom su manja i znatno pokretljivija, što omogućuje bolji protok suza i dodatno snabdevanje rožnjače kiseonikom. Ova sočiva imaju brojne prednosti za zdravlje Vaših očiju i jedini im je nedostatak početna neudobnost tokom privikavanja.

Aplikacija ovih sočiva zahteva veću preciznost, stručnost i iskustvo nosioca nego aplikacija mekanih sočiva.


Tvrda kontaktna sočiva su  počele da se proizvode pre četrdesetak godina. Danas su retko u upotrebi i lekari ih preporučuju samo u nekim specijalnim slučajevima.


 

Comments are closed